Sammanfattning

Sammanfattning

Varje dag skövlas enorma mängder regnskog. Många företag gör det för att de behöver virke till sina möbler. Fint virke som tillexempel: Mahogny träd och jakarandaträd. Det är dyrt virke som många vill ha, just för att det är dyrt och exklusivt. Träden skövlas inte bara för att företagen vill tjäna pengar på dem. Det är också djurfödare som hugger ner träd, skövlar skog för att ha sina biffkor där. Där kan korna leva tills de slaktas och sedan säljas vidare till andra länder för att bli köpta i affärer. Det finns också något som kallas för svedjebränning. Det är när bönder skövlar eller bränner ner lite skog för att kunna odla på den ytan. De har sin odling där ett par år, men sedan har jorden blivit näringsfattig och de måste flytta på sin odling. Då bränner de ner lite mer yta och så odlar de sina odlingar där istället, och så håller det på i flera år och generationer. Varför jorden har blivit så näringsfattig är för att solen inte kan ta sig ner ibland träden och till jorden. Så jorden blir utan solens näring och blir näringsfattig, och alltså bara brukbar ett par år.
Om vi tittar framåt i tiden så ser vi att problemet kommer att ha blivit mycket större. Enligt många forskare så kommer all regnskog att vara borta om 100 år, om vi fortsätter att skövla i den takt som vi gör idag. Om det händer så kommer hem åt nästan hälften av jorden djur-och växtarter att försvinna, och de kommer att dö ut. Det har redan börjat idag, eftersom att när vi skövlar regnskogarna så förstör vi skogarnas ekosystem. Redan idag har vi börjat förstöra och utrota hotade djurarter. Det är inte bara djurs hem som förstörs utan också vissa människors. När det inte finns någon regnskog kvar så kommer det bara att vara en kal yta där regnskogen en gång stod. Det kommer att vara en torka på den platsen under torrperioden och det kommer att bli översvämningar när det är regnperiod. Det kommer inte heller att gå och plantera nya träd eftersom att all näringsrik jord kommer att rinna ut i vattnet tillsammans med regnet som drar förbi. Klimatet kommer att förändras mycket, efter som att skövling av regnskogen bidrar mycket till växthuseffekten så är det uppenbart att det kommer att bli varmare. Det kommer att bli ett mycket strängare klimat, kalla och stränga vintrar och varma somrar. När det blir varmare så kommer det också att påverka polarisen och glaciärerna. De kommer att smälta allteftersom och det kommer att bidra med att vattennivån kommer att höjas. Forskarna tror att vattennivån kommer att ha stigit med ca en meter om 100 år. Många tror också att naturkatastroferna kommer att öka i antal. Något många kanske inte vet eller inte tänker på är att mycket av våra råvaror kommer ifrån regnskogarna. Det finns också mycket ursprungliga mediciner som man har upptäckt i regnskogarnas. Vem vet det kanske fortfarande finns en massvis med olika botemedel till olika svåra sjukdomar som finns idag. Men det kanske vi aldrig får reda på om vi inte slutar upp med att skövla regnskogarna. Regnskogarna fungerar också som ett reningssystem. De renar till exempel syret i luften och de renar också vatten till en tredjedel av världens 105 största städer.
Många tänker inte på att det är väldigt orättvist på många ställen inom skogsskövlingen. Det är tillexempel okej för vissa att arbetarna får dåligt betalt samtidigt som de skövlar bort sina egna hem. Det vissa inte tänker på är att de som bestämmer vilka som ska hugga ner vissa områden, tjänar grymt mycket mera pengar än vad de som gör grovjobbet får. Om folk tycker att det är rättvisa så är det nog dags för dem att tänka om.

Våran lösning- Vi ska samla in pengar genom bidrag av olika slag. Sedan ska vi komma på ett konstgjort gödningsmedel som man ska använda för att kunna odla på den näringsfattiga jorden. Vi ska anställa bönderna och uppfödarna som skövlar regnskogen för att plantera ny skog. De skulle få betalt av bidragen. Detta skulle göra att vi höger bönderna och uppfödarnas levnadsstandard genom lönen de får som kommer vara högre än den som de har fått innan. Vi tycker att man ska göra det oladligt att skövla regnskogen, iallafall tills det inte är ett hot längre. Man ska då ge höga böter till dem som skövlar. Regnskogen skulle då öka istället för minska och bönderna och uppfödarna får ett nytt bättre arbete!

RSS 2.0