Problemet

Problemet
I regnskogarnas träd finns det mycket kol bundet till trädens stammar och trädens blad. När man sedan skövlar regnskogen så omvandlas kolet till koldioxid som hammnar i atmosfären. Ett stort bidrag till klimatförändringarna.

När man väl har skövlat regnskogen så är det mycket svårt att odla upp den igen. Det är nästintill omöjligt eftersom att jorden i regnskogen är mycket näringsfattig. Solen strålar kan inte leta sig ner till marken mellan de höga och tätbevuxna träden så därför blir jorden mycket näringsfattig och inga träd kan växa där.
Det här är dagens problem, men om vi inte slutar skövla regnskog nu, så kommer problemen att vara mycket värre om t.ex. 100 år.

Om regnskogen försvinner helt så kommer det att bli torka under torrperioderna, och under regnperioderna så kommer det att vara översvämmning. Alla växt- och djurarter som bor där kommer ha försvunnit. 60 % av världens alla växt- och djurarter finns i regnskogarna.

Omkring hälften av regnskogen har idag utrotats. Forskare beräknar att det huggs ner cirka 10 000 kvadratmeter regnskog varje sekund. Det är lika mycket som två fotbolls planer. Varje dag försvinner ett område större än hela staden New York. Det blir varje år 150 000 kvadratkilometer regnskog. Om regnskogen fortsätter skövlas i nuvarande takt, kommer den att vara utrotad inom 100 år.

Men det viktigaste för att regnskogen ska få finnas kvar är att bönderna måste leva i balans med regnskogen som indianerna har gjort i tusentals år. Vi tycker att bönderna ska få bidrag så att de kan odla så att svedjebruket inte är ett hot för regnskogen.

Mycket av den mat vi äter kommer från början från regnskogen till exempel bananer och kaffebönor och en stor del av den medicin vi använder kommer också från regnskogen.

För att komma åt de fina trädslagen som mahogny och ebenholts så måste man hugga ner massor med skog eftersom de träden växer lite här och där och inte i en klump. Det gör att man hugger ner massor med träd som man igentligen inte behöver av den gör man typ papper och plywood. Ibland använder man lätta flygplan för att leta efter ett ställe med flera fina träd. Då bygger man en liten väg till området och hugger bara ner de träden. Men det är ganska dyrt att göra på det sättet och är inte lönsamt om det inte finns mycket fina trädslag. 


Tack vare skövlingen av regnskogen så förstörs många djurs hem! 

Historia

Första gången man började säga regnskogen var 1898 då en tysk som hete Schimper kom på uttrycket. Regnskogen är en plats som vi kallar djungel, regnskogen finns i många tecknade filmer och andra filmer. Det bor mycket tropiska växter och många häftiga djur. 

I regnskogen bor det ett folk som har under de senaste 500 åren varit utsatta för hänsynslös förstörelse och utrotning av skogen. Det här hänger ihop med spanjorernas kolonisering.

1960 och 1970 så började man bygga vägar in i Amazonas för att nybyggare skulle flytta dit. De fick bra erbjudanden för att bygga i skogen. 1970-1980 så skövlades stora områden i Rondonia efter att ca en miljon nybyggare kom dit och började skövla skogen. Men jorden i regnskogen blir näringsfattig och dålig att odla på om det inte växer några träd där. Det gjorde att jorden bara gick att odla på några få år, sedan var bönderna tvungna att hugga ny mark. Detta är Amazonas värsta skövling. De sa att marken var bra när man hade skövlat den men eftersom näringen försvinner från marken när träden försvinner stämmer det inte. Det tog några år innan uppfödarna fattade att det inte var så bra att föda upp boskap på mark från regnskogen. Men tack vare bönderna och uppfödarna så hade stora områden skövlats.

Svedjeböndernas inflytande och anläggandet av boskapsrancher är den främsta anledningen till skövlingen. Man avverkar också skog för att utvinna mineraler, olja, timmer och för att kunna odla kokain.


Något som är mycket positivt är att skövlingen av regnsokgen faktiskt minskar och tur är ju det. Men skövlingen måste minska mer.
RSS 2.0